САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










НПЕК затверджено: на часі конкретні дії та інвестиції

25 червня 2024 року Кабінет Міністрів України схвалив Національний план з енергетики та клімату (НПЕК) на період до 2030 року.

До складу команди (її становили представники аналітичного центру DiXi Group, Інституту економіки та прогнозування НАН України та незалежні експерти), яка працювала над документом, входили завідувач сектору прогнозування розвитку паливно-енергетичного комплексу к.е.н. Роман Подолець, провідний науковий співробітник цього сектору к.т.н. Олександр Дячук та молодший науковий співробітник сектору Андрій Семенюк.

НПЕК є стратегічним документом, який спрямований на узгодження екологічної, енергетичної та економічної політики для сталого розвитку України. Він розроблявся відповідно до вимог Регламенту (ЄС) 2018/1999 та з урахуванням найкращих практик країн – членів ЄС, у рамках зобов’язань України як договірної сторони Енергетичного Співтовариства та у процесі набуття членства в ЄС. Розроблення проєкту Національного плану відбувалася під патронатом Міністерства економіки України та у тісній співпраці з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерством енергетики. Основні міжнародні партнери  – Секретаріат Енергетичного Співтовариства та Європейська Комісія. Підтримку розроблення плану забезпечували Посольство Великої Британії в Україні, Net Zero World Initiative та Програма розвитку ООН.

21 березня 2024 року  проєкт НПЕК було представлено Європейській Комісії, у заході брали  участь представники Інституту економіки та прогнозування НАН УКраїни.

Понад 1500 представників різних секторів та зацікавлених сторін, включаючи уряд України, парламент, європейських партнерів, громадянське суспільство, державний сектор, місцеві громади та представників сусідніх країн, взяли участь в обговореннях проєкту НПЕК.

Невипадково “уряд схвалив Національний план з енергетики та клімату у той самий день, коли розпочалися переговори про вступ до Європейського Союзу. Це символічно, оскільки створення цього документу є важливою частиною євроінтеграційного процесу, – зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко. – Національний план був підготовлений у рекордно короткі строки – менше ніж за рік. Потреби в інвестиціях сукупно становлять від 41,5 млрд дол. США. Його реалізація не лише сприятиме декарбонізації економіки нашої країни, а й відкриє значні можливості для залучення ресурсів для виконання Плану”.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі зауважив про своєчасне ухвалення Україною НПЕК як важливого кроку для забезпечення розуміння пріоритетів уряду в енергетичній та кліматичній політиці для громадян та стейкхолдерів в Україні: “НПЕК слугуватиме планом зеленої реконструкції та відновлення України, стимулюючи допомогу від міжнародної спільноти”. Пан Лорковські наголосив, що “тривалі жорстокі атаки на цивільну та енергетичну інфраструктуру обумовлюють потребу у проведенні постійного моніторингу виконання Плану та продовжувати дискусії на високому рівні щодо того – як Україні адаптуватися до обставин, що постійно змінюються”.

За інформацією із сайтів Міністерства економіки України та Енергетичного  Співтовариства 

Comments are closed.

-->