САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










Результати дослідження вимушених переселенців в Україні було презентовано на круглому столі

This post is also available in: English

Круглий стіл «Вимушені переселенці в Україні: питання термінового та середньострокового реагування» пройшов 9 липня 2014 року в Інституті демографії і соціальних досліджень НАНУ. Співорганізатором також виступив Аналітичний центр «Нова соціальна та економічна політика». Коло учасників включало представників органів і структур, які надають чи прагнуть надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам з Криму та Донбасу: працівників міністерств і служб, міжнародних і українських громадських організацій, академічних вчених.

На круглому столі обговорювалися ключові проблеми тимчасових переселенців, які вимагають вирішення і державного реагування; наявний досвід надання відповідної допомоги; а також необхідні нормативно-правові зміни.

Учасники прийшли до консенсусу щодо загального переліку основних проблем переселенців. Неодноразово було  наголошено на необхідності запровадження реєстрації переселенців, радикальної дебюрократизації цього процесу, термінового законодавчого забезпечення надання допомоги і покращення координації між державними і неурядовими структурами.

Однією з перших виступила Ольга Миколаївна Балакірєва, завідуюча відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки і прогнозування НАНУ,  голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка. Презентація з назвою «Спектр проблем вимушених переселенців в Україні: швидка оцінка ситуації та потреб» представляла результати пілотажного емпіричного дослідження внутрішньо переміщених осіб.

Висновки базувалися передусім на даних трьох фокус-групових дискусій, проведених в місцях компактного проживання переселенців 5–7 липня 2014 року, а також доступних інтерв’ю і аналітиці. Виходячи з цього, узагальнено умови проживання переселенців, їхні нагальні потреби і потреби найближчого майбутнього. В кінці виступу О.М. Балакірєва висунула рекомендації щодо змін у законодавстві і державних програм, покликаних вирішити проблеми переселенців. Також вона підкреслила необхідність комплексного дослідження, адже визначення пріоритетів і кроків державної політики має базуватися на обґрунтованій і репрезентативній оцінці планів, намірів і потреб самих переселенців.

Сама презентація доступна за посиланням:

PDF     09_07_2014_RT_BON

Презентація   09_07_2014_RT_BON

Comments are closed.

-->