САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










Ключові науково-дослідні проєкти з відновлення економіки України: пропозиції Інституту економіки та прогнозування

This post is also available in: English

27 травня 2024 року відбулось друге засідання з представлення результатів дослідження ТОП-17 ключових проєктів науково-дослідних інститутів з відновлення економіки України. Фахова дискусія проводилася відповідно до графіка роботи Наукової дискусійної платформи при Міністерстві економіки України.

У ході наукової дискусії обговорювалися такі актуальні теми:

  1. Сценарне прогнозування: різні обсяги міжнародної допомоги (отримання / не отримання) (перший етап).
  2. Запровадження спецрежиму оподаткування для виробників продукції ОПК.
  3. Заміщення імпорту в публічних закупівлях за рахунок локалізації (ліфти, кабелі, дорожнє обладнання, меблі, легпром).
  4. Збільшення уставного капіталу Експортно-кредитного агентства (ЕКА) для страхування/кредитування експортних контрактів та страхування інвестицій від військових ризиків (рішення: залучення 300+ млн дол. США).

Результати наукових досліджень за першими трьома пунктами представляли відділи моделювання та прогнозування економічного розвитку, публічних фінансів та промислової політики ДУ «Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України» , за четвертим – Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки.

Зокрема, очільниця відділу моделювання та прогнозування економічного розвитку Марія СКРИПНИЧЕНКО доповіла про результати сценарних оцінок макроекономічних показників за різними варіантами міжнародної допомоги Україні.

Зав. відділу публічних фінансів Інна ЛУНІНА представила результати сценарного оцінювання впливу запровадження спецрежиму оподаткування для виробників продукції ОПК на показники бюджету та пропозиції щодо впровадження спецрежиму оподаткування виробників продукції оборонно-промислового комплексу за різними податковими інструментами.

Науковці відділу промислової політики – Олена ЦИПЛІЦЬКА, Оксана КУШНІРЕНКО, Олена СНІГОВА, Марія ЗАВГОРОДНЯ визначили проблеми, які заважають українським промисловим виробникам перемагати у публічних закупівлях, та запропонували заходи стимулювання імпортозаміщення за такими видами продукції, як ліфти, кабелі, дорожнє обладнання, меблі, продукція легкої промисловості.

За результатами виконаних досліджень у всіх доповідях прозвучали результати оцінок впливу конкретних проєктів на ключові макроекономічні показники: ВВП країни, зайнятість населення, бюджет, платіжний баланс тощо.

Оприлюднені наукові результати викликали жваву дискусію серед учасників заходу, в ході якої відзначено важливість та необхідність їх швидкого практичного впровадження.

Проведений захід показав важливість залучення науковців до вирішення актуальних проблем відновлення та розвитку національної економіки в умовах воєнних викликів та дієвість налагодження ефективного діалогу між наукою, громадськістю та державними органами управління.

Comments are closed.

-->