САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










Староста у селі: один – не воїн

По чотирьох роках реформи самоврядування лунає: “Нам не треба того колгоспу, де лише у Верхню вкладають кошти”. Зрозуміло, що Верхня є адміністративним центром об’єднаної територіальної громади (ОТГ), а протестують периферійні громади. Щоб не доводити до соціальної напруги, доцільно реалізувати децентралізацію вже на рівні ОТГ, посилити позиції старост, офіційно розподіляти кошти місцевого бюджету між внутрішніми громадами, застосовувати інструменти прямої демократії. Переконати населення, що у рамках ОТГ є “ми”, а не “кожен сам по собі”, – не менш важливе стратегічне завдання, яке реалізовуватиметься за прозорих механізмів діяльності, нарощення капіталу довіри, відчуття солідарності.

Уже функціонують 665 об’єднаних громад, у середньому п’ять громад об’єдналися в одну ОТГ. У старостинських округах (селах і селищах, які не стали адмінцентрами) ведуть діяльність 2460 старост. У середньому на одного старосту припадає, за підрахунками, близько 1,5 тис. населення. Це значно більше, ніж на солтиса у Польщі.

Читайте більше у матеріалі д.е.н., головного наукового співробітника відділу економіки і політики аграрних перетворень ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» О.Л.Попової “Староста у селі: один – не воїн”, надрукованій у газеті “Дзеркало тижня. Україна”, 28 квітня 2018 р.

Comments are closed.

-->