САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










Про досвід «дива на річці Хан» для України

This post is also available in: English

Зліва направо: радник-посланник Чаньонг Кім, д.е.н., проф. Олена Борзенко, д.е.н., проф. Леонід Кістерський, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Хьонг Те Кім, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України академік НАН України  Валерій Геєць, третій секретар Посольства Сон Джун До

2 березня 2023 року до ДУ “Інститут економіки та прогнозування НАН України” завітала делегація працівників Посольства Республіки Корея в  Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Корея в  Україні паном Хьонгом Те Кімом.

Відбулася дуже тепла і конструктивна зустріч пана посла із директором Інституту академіком НАН України Валерієм Гейцем, під час якої дипломатів ознайомили із роботою академічної установи та науковими дослідженнями її співробітників.

Потім Хьонг Те Кім прочитав лекцію для широкого загалу науковців інституту та НАН України на тему: «Досвід розвитку Республіки Корея та його користь для України».

Лекція розкрила багато актуальної і цікавої інформації щодо Республіки Корея та продемонструвала сприйняття та розуміння дипломатами сучасної України.

Відзначимо провідні тези лекції Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Корея в  Україні Хьонга Те Кіма.

Під час лекції

• Корейський уряд і корейський народ висловлюють солідарність та підтримку Україні. Корейський уряд і народ добре усвідомлюють, що український уряд і народ зараз ведуть війну з єдиним бажанням – зберегти свободу і захистити свою країну. Ми віддаємо шану мужності та жертовності українців, що протистоять лихоліттям війни. Цей період має історичне значення для долі України, бо саме сьогодні, через страждання та боротьбу, вирішується майбутнє українського народу і держави. Корейський уряд засуджує російське вторгнення і разом із міжнародною спільнотою приєднується до антиросійських санкцій.

• Корейський народ, як і український зараз, завжди виявляв стійкість духу, долав усі перешкоди та піднімався з новою силою, таким чином відкриваючи нову сторінку своєї історії. За останні 70 років Південна Корея пройшла через серйозні випробування (від руїни до високорозвиненої держави) і хотіла би поділитися своїм досвідом щодо розвитку економіки.

• У 1960-х роках Південна Корея ухвалила загальну стратегію, що полягала в інтенсивному розвитку важкої металургійної та хімічної промисловості заради експортно орієнтованого економічного зростання. Разом з експортно орієнтованою промисловою політикою під керівництвом уряду, за злагодженої та наполегливої роботи бюрократичного апарату, розширення напрямів та збільшення обсягів експорту такими великими компаніями, як Hyundai, Samsung і LG, тогочасна внутрішня політика сприяла загальному піднесенню у корейському суспільстві, формуванню духу колективізму та працьовитості, впевненості у власних силах та звички не покладатися на інших, а робити все можливе власноруч. Завдяки цьому через 20 років – у другій половині 1980-х – з’явився вираз «Диво на річці Хан».

• Зараз Південна Корея робить акцент майже на всіх виробничих галузях. При цьому інновації та економічний стрибок можливі лише за умови, коли всі сфери промисловості пов’язані між собою системою комунікацій. І уряд, і бізнес змогли прослідкувати цю тенденцію, швидко адаптуватись і, доклавши відповідних зусиль, перетворити Південну Корею на передову ІТ-державу.

• Початок 1980-х років став закінченням епохи, коли уряд визначав економічну та промислову політику держави. Натомість лідерство у визначенні напряму власного розвитку перейняли на себе компанії, а уряд став відігравати роль органу, що лише закладає фундамент для перспективних галузей виробництва, для розвитку інфраструктури й удосконалення системи ІТ та комунікацій. Міцна промислова база та новітні інформаційні технології, що вивели її на новий рівень, стали основою того, чим Південна Корея особливо пишається – конкурентної індустрії культури. В рамках стратегії підтримки індустрії культури уряд сприяє розкриттю та розвитку талантів, надає можливості регулярно і професійно підвищувати кваліфікацію.

• Як перспективні стратегічні галузі, що визначатимуть та розвиватимуть корейську економіку впродовж наступних 20 років, уряд обрав такі: системні напівпровідники, автомобілі майбутнього, біоздоров’я (biohealth), енергетику, пристрої відображення, оборонну сферу і розважальний контент. Для їхньої підтримки активно фінансуються науково-дослідні центри, а також інвестується науково-технологічний розвиток.

• Сильні сторони України: 1) історично загартований сильний національний характер; 2) сила національної єдності, яку зміцнила війна; 3) великий потенціал України (володіє всіма компонентами для створення могутньої держави: населенням, територією та ресурсами).

• Якщо брати до уваги досвід Кореї, Україні для успішного розвитку необхідно зосередитися на таких моментах, як: 1) формування широкого бачення національного розвитку та його стале втілення; 2) розвиток професійного, ефективного та креативного бюрократичного апарату; 3) створення сприятливого середовища для бізнесу; 4) підготовка кваліфікованих кадрів.

• Республіка Корея веде з Україною двосторонні переговори, щоб узяти активну участь у післявоєнній відбудові нашої країни.

Свій виступ Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні завершив виступ словами Великого Кобзаря: «Борітеся – поборете!».

Доповідь Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Корея в Україні Хьонга Те Кіма була дуже змістовною, емоційною та продемонструвала добре знання історії України та глибоку повагу до нашого народу, який наразі переживає свою “історію крові та сліз”. Вона викликала численні запитання у вчених-економістів України.

Хьонг Те Кім щиро, чітко і по суті відповів на численні запитання присутніх. Зустріч дипломатів і науковців відбулася за вельми позитивної атмосфери та була досить конструктивною для обох сторін.

Відеозапис лекції

Інформація на сайті НАН України

Інформація на Фейсбук-сторінці НАН України

Comments are closed.

-->