САЙТ ПЕРЕБУВАЄ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ

Наші видання














Наші проєкти




Посилання




Наші партнери










Фундаментальні зсуви геоекономічної системи світу

This post is also available in: English

20–21 грудня 2022 року ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» спільно з Італійським інститутом майбутнього (Неаполь) провели міжнародну науково-практичну конференцію “Фундаментальні зсуви геоекономічної системи світу“. Конференція відбулася у форматі Zoom.

Роберто Паура

Учасників конференції привітали директори наукових установ – академік НАН України Валерій Геєць та професор Роберто Паура.

Звернення Валерія Гейця

Дорогі друзі та колеги!

Я з великим задоволенням всіх вас вітаю і дякую за ту підтримку, яку ви, ваші народи і ваші уряди надають Україні в ці важкі часи, – тож, незважаючи на продовження повномасштабної агресії Росії проти України ми віримо у нашу спільну перемогу!

Щорічно наш Інститут проводить традиційну міжнародну конференцію, присвячену оцінці геоекономічних зв’язків у світовій економіці. Цього року вона проводиться спільно з Італійським інститутом майбутнього та іншими нашими партнерами по Міжнародному аналітичному консорціуму щодо повоєнного відродження України.

Тематика цьогорічної конференції орієнтована на оцінку сучасного стану глобальної економіки з метою заглянути за часовий горизонт і зрозуміти сутність геоекономічних та геополітичних змін епох. Україна зможе зайняти нове, помітне місце у новій структурі глобальної економіки та політики.

Саме тому для нас важлива думка та погляди міжнародних експертів із різних країн, навіть різних частин світу – Австралії, Азії, Африки, Європи та Америки, – які погодилися взяти участь у нашій конференції.

Масштаб конференції орієнтує на серйозну розмову, висновки якої, без сумніву, відіграють помітну роль у підготовці Програми повоєнного економічного відродження України. Маю сподівання, що конференція дасть можливість більш глибоко зрозуміти, в якому напрямі рухається глобальна економіка, – що важливо для всіх нас.

Євген Бублик та Олена Борзенко

Безпосередню організаційну роботу проводив сектор міжнародних фінансових досліджень Інституту економіки та прогнозування НАН України. Науковці сектору представили дві установчі доповіді – «Війна в Україні, кліматичні зміни та вірусні інфекції: вплив на геоекономічні зсуви у глобальному світі» (завідувачка сектору, д.е.н., проф. О. Борзенко) та «Геоекономічна структура глобального ринку: повоєнна трансформація» (д.е.н., проф. О. Шаров).

Принц Майкл фон Ліхтенштейн
Адріано Козоліно

Інші ключові доповіді виголосили: у перший день роботи конференції – Х.М. Алонсо-Трабанко (Нова Зеландія) та М. Махмутова (Казахстан), а у другий день – принц Майкл фон Ліхтенштейн (Ліхтенштейн) та А. Козоліно (Італія).

У обговоренні доповідей взяли активну участь В. Патон (Канада), Б. ле Бланк (Нідерланди), Х. Карільо-Піна (Мексика), Л. Шагелешвілі (Грузія), а також вітчизняні дипломати (Г. Надоленко, В. Хоманець та вчені (акад. НАН України А. Гриценко, д.е.н., проф. В. Плотніков, д. політ. н. І. Піляєв, д.е.н. Є. Бублик тощо).

Б. ле Бланк
Г. Надоленко
В. Хоманец

Підсумовуючи роботу конференції, перший заступник директора Інституту академік НАН України А. Гриценко високо оцінив рівень доповідей та виступів учасників, зауваживши, що вітчизняні дослідження у сфері міжнародної економіки стримуються відсутністю в системі НАН України спеціалізованої наукової установи, і запропонував рекомендувати перетворити сектор фінансових досліджень на відділ міжнародної економіки з наступним відродженням на його основі окремої установи – Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України.

Матеріали конференції планується опублікувати у вигляді збірки та окремих статей у наукових виданнях Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Детальна програма конференції

Відеозвіт



Comments are closed.

-->